Dictionar explicativ de Yard Sale

     Va povesteam saptamana trecuta ca ma duc la Yard Sale..Sper ca nu ati ratat editia de sambata..Va iert daca ati facut-o si vin si cu o veste buna. Urmeaza o noua editie ce va tine nu o zi ca pana acum (era totusi prea putin) ci doua..Si pentru ca ma stiti curioasa din fire am vorbit cu Gabi Urda- organizatoarea fenomenului social Yard Sale in Romania..Si principala vinovata pentru dependenta de scotocit si cumparat..Iata asadar ce inseamna Yard Sale si de ce a fost adus in Romania.

     Yard Sale-ul este o initiativa care isi doreste sa schimbe perspectiva asupra hainelor de care ne-am plictisit, care nu ne mai incap, pe care nu mai avem unde sa le depozitam. Yard Sale inseamna repunerea in circuitul consumului a hainelor si obiectelor uzate moral, dar nu neaparat fizic, care insa se pot redefini, pot capata o noua viata, noi intrebuintari, noi stapani.
     Proiectul Yard Sale a inceput in februarie anul trecut, astfel ca acum avem mai mult de un an si 17 editii, plus inca una caritabila, in totalitate, destinata copiilor “Yard Sale Baby Edition”. In tot acest timp, Yard Sale a reunit in jurul sau femei care au descoperit latura responsabila a shopping-ului, care isi schimba sau vand la preturi modice, hainele si obiectele cumparate din impuls, pe care le-au folosit doar de cateva ori sau deloc, insa, pe care nu si le mai doresc in casa si dulap.
      O alta latura a comunitatii scotocitorilor de la fiecare eveniment este cea caritabila, a generozitatii si ajutorului dat inapoi societatii. Pe tot parcursul targului, strangem donatii de haine de la expozanti si vizitatori, care, apoi sunt duse la diverse case de plasament sau devin ajutoare pentru oamenii strazii din grija Samu Social.
      Yard Sale este deja un fenomen social in SUA si Europa, inaintea noastra erau cateva evenimente cu aceasta tematica, insa fara o frecventa oarecare si fara continuitate. Ne-am hotarat sa cream Yard Sale, pentru ca exista o veriga lipsa in acest act al consumului, iar hainele odata ce ne-am plictisit de ele nu aveau parte de o alta intrebuintare. Exista o necesitate a educarii inspre refolosire, dincolo de second hand-urile prezente in oras. Ne doream un loc al socializarii si activismului, nu inca un loc in care sa ne manifestam nevoile consumeriste si atat.
        Din perspectiva expozantului, al omului care dupa o editare a garderobei si casei, descopera lucruri, uneori extrem de multe lucruri, de care nu are nevoie, insa pe care nu ar vrea sa le arunce, Yard Sale este un mod de valorificare, de recapatare a unei parti din resursele investite anterior. Pentru cumparator este experienta shopping-ului personal, legatura cu cel care a avut hainele sau obiectele inaintea ta, povestea lor, negocierea, interactiunea, care nu ti se ofera intr-un alt loc. Pentru ambii ramane schimbarea perspectivei asupra hainelor si obiectelor vechi care pot deveni resurse, bucurii. Reciclarea hainelor vechi prin reutilizare si restilizare – schimbam perspectiva de la gunoi la resursa, de la unic utilizator la multipli consumatori, de la uzura morala la provocare estetica, de la poluare la grija pentru mediu, de la consum la economisire, de la fuga dupa nou la o a doua sansa, de la eu la noi.

Urmatoarea editie a Yard Sale este pe 12-13 aprilie @ Dianei 4.
Fotografii si mai multe detalii gasesti aici: www.yard-sale.ro si www.gabiurda.ro.

 

 

Pupici,

Ioana

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s