Uleiul de cocos

Cate dintre voi stiau de existenta uleiul de cocos? Cate dintre voi stiau ca poate fi utilizat atat in bucatarie (dohh doar de aia se cheama ulei, corect?)- extern-, cat si intern pentru remedierea anumitor probleme de sanatate sau beauty. Ei bine da. A fost demonstrat stiintific ca uleiul de nuca de cocos virgin are o capacitate uimitoare de a lupta impotriva radicalilor liberi, si asta datorita continutului sau bogat de acid ferulic si acid p-coumaric. Este un ulei foarte stabil, se oxideaza greu si nu rancezeste la fel de repede ca celelalte uleiuri datorita grasimilor saturate pe care le contine; este un ulei natural, fara grasimi trans, dar bogat in trigliceride cu lant mediu (MCT). Este foarte sanatos, deoarece contine multi acizi grasi benefici, cum ar fi acidul linoleic, si antioxidanti. Pastrat la frigider, capata aspectul unui unt, avand o culoare alba si o consistenta solida. La temperatura camerei, vara, devine lichid. Uleiul de cocos are o valabilitate mai mare comparativ cu celelalte uleiuri (până la 2 ani) datorită conţinutului său ridicat de grăsime saturată.
    Ca aliment, se serveste cu lingurita, direct din borcan, putand fi folosit si la gatit, la prepararea salatelor, a sosurilor sau a ciocolatei. Continutul de acizi grasi atat de benefici se prezinta in felul urmator: caprylic 11.57%, capric 7.85%, oleic 3.30%, lauric 51.24%, linoleic 0.72%, myristic 16.19%, stearic 1.07%. Utilizat frecvent uleiul de cocos are nenumarate beneficii precum ingrijirea parului, a pielii, ajuta in lupta impotriva stressului, mentine nivelul colesterolului, reduce greutatea corporala, creste imunitatea, regleaza digestia si metabolismul, imbunatateste activitatea rinichilor si a inimii, previne hipertensiunea arteriala, intareste dintii si oasele. Datorita structurii sale, uleiul se absoarbe rapid in piele, oferind o piele moale, catifelata si radioasa. Ofera hidratare de durata si uniformizeaza structura pielii.
Ca orice ulei si acesta poate fi utilizat pentru a combate pielea uscata, aspra sau ridata, pentru masaj, pentru a sterge unele pete de pe piele, impotriva matretii, ca ulei pentru cuticule, ca demachiant de ochi chiar si pentru produse waterproof de make-up, sau ca exfoliant de corp. Iata cateva tips & tricks :

1. pentru PAR- aplicat inainte sau dupa samponare, ca balsam, va reduce matreata sau infestarea cu paduchi; ajuta la regenerarea si cresterea parului, oferindu-i de asemenea stralucire. Uleiul de cocos confera parului deteriorat proteinele esentiale necesare repararii, fiind din acest motiv des utilizat in industria cosmetica, sub forma de ulei de ingrijire fiind incorporat atat in balsamul de par cat si in tratamentele menite combaterii matretii. Uleiul de par se aplica pe parul uscat, se acopera capul cu un prosop si dupa cateva ore se spala parul ca de obicei. Aplicat o data pe saptamana da parului un aspect de star de cinema hollywoodian.
2. Pielea poate fi si ea rasfatata cu acest ulei miraculos. Este benefic pentru orice tip de piele, in special pentru cea foarte uscata sau matura. Aliatul de nadejde in lupta cu ridurile, uleiul de cocos poate de asemenea ameliora probleme dermatologice precum psoriazisul, alergiile de piele, eczemele; fie ca este masat in timpul dusului sau dupa dus acesta asigura relaxarea si reducerea stressului cotidian. Pentru reducerea tensiunii si stressului  masati cu putin ulei de cocos tamplele cu miscari circulare. Aplicat la masarea fetei elimina petele dar si imperfectiunile cauzate de expunerea la soare sau de inaintarea in varsta. Daca il amestecati cu zahar brun sau cu sare grunjoasa il puteti utiliza ca exfoliant de corp. De asemenea mai puteti aplica ulei de cocos pe picioare si il lasati sa actioneze pe toata durata noptii sub o pereche de sosete de bumbac, capatand a doua zi o piele catifelata. Este solutia perfecta si pentru tratarea acneei sau a cosurilor raslete, daca preparati o masca de ulei de cocos si putina miere. Avand proprietati antimicrobiene va va lasa tenul curat si fin ca pielea de bebelus. Spuneam ca previne aparitia ridurilor. Ei bine da pentru ca este bogat in antioxidanti, prevenind nu doar imbatranirea prematura a pielii ci si aparitia unor boli degenerative.
Rolul antimicrobian il face un tratament naturist perfect pentru tratarea unor infectii. Astfel odata aplicat pe infectii cutanate, acesta formeaza o bariera chimica protectoare impotriva prafului, bacteriilor, fungilor sau agresiunilor externe. In cazul echimozelor (aici ar fi bun pentru mine daca nu as fi alergica la orice e din/sau contine cocos) grabeste vindecarea tesuturilor vatamate. Este un adevarat scut impotriva unor serii largi de ciuperci ce produc candidoza, micoze la nivelul picioarelor, iritatii de scutec la nou-nascuti.
3. INIMA. Continutul de aproximativ 50% acid lauric este benefic pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cauzate de nivelul ridicat al colesterolului sau de hipertensiunea arteriala.
4. PIERDEREA IN GREUTATE. Daca este inclus in alimentatia zilnica ajuta la functionarea corecta a tiroidei si a sistemului enzimatic. Este stimulat metabolismul, este redus impactul alimentatiei asupra pancreasului, favorizand arderea intensa a grasimilor. Contine mai putine calorii decat alte uleiuri vegetale, continutul sau de grasime fiind convertit in energie si fiind evitata acumularea de grasime in artere si inima. Sporind nivelul de energie si rezistenta, este adjutantul perfect pentru cresterea performantelor sportive.
5. INDIGESTIA. Grasimile saturate din uleiul de cocos lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor ce cauzeaza indigestii. Uleiul de cocos nu este bun pentru prajit. Ajuta de asemenea la absorbtia nutrientilor din alimente: vitamine, minerale si amino-acizi.
6. CUTICULELE pot fi inmuiate si hidratate inainte de manichiura prin masarea lor cu ulei.
7. DEMACHIANT. Este foarte bun in eliminarea machiajului, la fel ca si uleiul de masline si cel din samburi de struguri.
TIPS-URI:

– utilizati o masca de hidratare pentru par si scalp (se poate lasa peste noapte pentru un efect mai profund) cel putin o data pe saptamana;
– ulizati-l ca ulei de corp dupa dus, pe pielea umeda pentru o mai buna absorbtie;
– pe ten, se poate aplica in amestec cu argila, de 2 ori pe saptamana, pentru hidratarea tenului;
– pe pielea bronzata are un luciu discret;
– mirosul este placut si natural, destul de persistent- in comparatie cu altele;
– vara tinut la frigider inainte de utilizare capata o consistenta de unt, fiind mai usor de aplicat fie pe par fie pe corp.

Voi ati folosit ulei de cocos? L-ati folosi?

Pupici,

Ioana

8 thoughts on “Uleiul de cocos

  1. Se poate sa-mi spuneti si mie ce marca de ulei de cocos ati folosit? sau de unde il cumparati? Sa incerc la magazine naturiste? Sunt din timisoara si am avut ocazia sa “descopar” uleiul de cocos de pe internet, insa nu mi-as dori sa-l comand de pe internet.
    Va multumesc anticipat.

  2. Este minunat!Astazi l am achizitionat si l am folosit in locul cremei de fata..abia astept sa-l incerc pe par🙂

  3. Multumesc mult pentru informatii. Eu abia acum aflu de uleiul de cocos si ma bucur sa vad ca e benefic atat pentru par (problema mea) cat si pentru ten (problema fetei mele). Voi incerca sa il folosesc si am incereder ca va functiona.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s