Aroma de cireșe!

Postarea aceasta îi aparține Simonei – posesoare de blog de maniere, mămică și soție iubitoare și mare meșteră în prepararea de bunătăți..Poate la partea de ciulama mai dă ea greș uneori, dar la dulcețuri și finețuri e mare chef..Și cum e fericita proprietară a unor cireși roditori iată și rețeta ei de dulceață de cireșe.

Ai nevoie în primul rând de 1 kg fructe, 1 kg zahar, zeama de la o lamaie medie, un vas mare, borcane de sticlă, răbdare și pricepere..Și neapărat un linguroi de lemn. Iar ca un sfat de urmat cireșele ar trebui scobite de sâmburi, pentru integritatea dinților voștri.

Cireșele și preadulcele zahăr le pui în oala mare de care îți povesteam la început. Dacă preferi să adaugi o cantitate mai mică de zahăr va trebui să fierbi amestecul aromat pentru mai mult timp pentru a se lega, fructele terciuindu-se și căpătând o nuanță pământie, făcând necesară adăugarea de conservanți sau aditivi alimentari. Ocolind cu măiestrie această capcană, că doar noi mâncâm sănătos, am scuturat oala, fără a amesteca cu lingura de lemn, până când zahărul și cireșele s-au omogenizat și le-am pus la fiert la foc mic. Le lași să fiarbă în continuare, ștergând în permanență marginea oalei cu un șervet curat, umed, pentru a nu lăsa siropul ce aderă pe marginile vasului să se caramelizeze și să schimbe gustul și culoarea dulceții.

Spuma care se va forma din cauza impurităților provenite din zahăr o îndepărtezi cu grijă, pe măsură ce se formează. După ce îndepărtezi spuma de câteva ori și începe să nu se mai formeze, adaugi zeama de lămâie și  amesteci bine. Fierbi dulceața în cotinuare; când pare legată, probezi picurând de pe lingură, într-un pahar cu apaă rece câțiva stropi, care trebuie să își păstreze forma. Dulceața se pune fierbinte în borcane curate, uscate, se înfiletează capacele și se așeazaă câteva minute cu capacul în jos, apoi se întorc și se păstrează vreme îndelungată, fără a fi nevoie de conservanți. Asta dacă reușiți să stați departe de borcanele de dulceață din cămară.

This slideshow requires JavaScript.

Mulțumim Simona pentru rețetă și poze,

Pupici.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s