Știai că despre Regina Elisabeta a II-a

Știați că?

 1. Regina este al doilea monarh ca durată a domniei. Doar cinci alți regi sau regine din istoria Marii Britanii au domnit pentru o perioadă egală sau mai lungă de 50 de ani:
 • Victoria (63 de ani)
 • George al III-lea (59 de ani)
 • Henry al III-lea (56 de ani)
 • Edward al III-lea (50 de ani)
 • James al VI-lea al Scoției (James I al Angliei) (58 de ani)
 1. Regina este al 40-lea monarh de la obținerea coroanei Angliei de către William Cuceritorul.
 2. Pe durata domniei, Majestatea Sa a primit în audiență frecventă doisprezece Prim Miniștri:
 • Winston Churchill 1951-55
 • Sir Anthony Eden 1955-57
 • Harold Macmillan 1957-63
 • Sir Alec Douglas-Home 1963-64
 • Harold Wilson 1964-70 and 1974-76
 • Edward Heath 1970-74
 • James Callaghan 1976-79
 • Margaret Thatcher 1979-90
 • John Major 1990-97
 • Tony Blair 1997-2007
 • Gordon Brown 2007-2010
 • David Cameron 2010 – prezent
 1. Tony Blair a fost cel dintâi Prim Ministru care s-a născut în timpul domniei Reginei, la începutul lunii mai 1953 – cu o lună înainte de încoronare.
 2. Prima investitură din perioada de domnie a Reginei a avut loc la Palatul Buckingham pe 27 februarie 1952. Prima persoană decorată a fost soldatul William Speakman, aparținând regimentului de infanterie King’s Own Scottish Borderers, care a primit Crucea Victoria pentru activitatea sa din timpul Războiului din Coreea.
 3. Regina a făcut o vizită istorică în Irlanda în mai 2011, prima vizită a unui monarh britanic de la obținerea independenței Irlandei (Regele George al V-lea efectuase o vizită în 1911).
 4. Regina patronează în prezent peste 600 de organizații și asociații de caritate, dintre care 400 începând din 1952.
 5. De la inaugurarea din 2002, cu ocazia Jubileului de Aur, Premiul Reginei pentru Serviciu Voluntar a fost acordat unui număr de 750 de organizaţii din toate cele patru ţări ale Regatului Unit. Printre câştigători se numără grupuri de cercetaşi, staţii de radio locale, grupuri de ajutor pentru bătrâni și organizaţii de protecţie a mediului.
 6. 9.     Pe parcursul celor 60 de ani de domnie:
Regina a răspuns la aproximativ trei milioane și jumătate de materiale de corespondență.
Regina a trimis peste 175.000 de telegrame centenarilor din Marea Britanie și Commonwealth.
Regina a trimis aproape 540.000 de telegrame cuplurilor din Marea Britanie și Commonwealth care își sărbătoreau nunta de diamant (60 de ani).
Regina și Ducele de Edinburgh au trimis aproximativ 45.000 de felicitări de Crăciun în timpul domniei Reginei.
Regina a oferit angajaților aproximativ 90.000 de budinci de Crăciun, continuând o tradiție a Regelui George al V-lea și a Regelui George al VI-lea.
Regina a efectuat 261 de vizite oficiale în străinătate, printre care 96 de vizite de stat în 116 țări diferite.
Regina a vizitat frecvent teritoriile majore ale regatului. Majestatea Sa a călătorit în Australia de 16 ori, în Canada de 22 ori, în Jamaica de 6 ori și în Noua Zeelandă de 10 ori.
Aproape 1,5 milioane de oameni au participat la petrecerile de grădină organizate la Palatul Buckingham sau la Palatul Holyroodhouse.
Au fost pictate 129 de portrete ale Reginei.
Regina a avut 30 de câini de rasa corgi, începând cu Susan, care a fost un cadou primit la împlinirea vârstei de 18 ani, în 1944. Majoritatea acestor câini au fost descendenţi ai lui Susan. În prezent, Majestatea Sa are 3 corgi: Monty, Willow și Holly.
 1. Cadourile vii neobișnuite primite de Regină în timpul vizitelor în străinătate includ: două broaște țestoase primite în Seychelles în 1972; un pui de elefant de 7 ani pe nume “Jumbo”  primit de la Președintele Camerunului în 1972, pentru a marca nunta de argint a Reginei și doi castori negri primiți într-o vizită regală în Canada.
 2. Prima „plimbare regală” a avut loc în timpul vizitei Reginei şi a Ducelui de Edinburgh în Australia şi Noua Zeelandă din 1970. Acest obicei a fost introdus pentru a permite întâlnirea a cât mai multor oameni obişnuiţi, nu numai a demnitarilor şi a oficialilor.
 3. Primul film de televiziune despre viaţa personală a Familiei Regale a fost produs în anul 1969 şi difuzat în ajunul investiturii Prinţului Charles ca Prinţ de Wales.
 4. O inovaţie importantă din timpul domniei o reprezintă deschiderea unei noi galerii la Palatul Buckingham pentru expunerea unor obiecte din Colecţia Regală. Noua Galerie a Reginei a fost ideea Ducelui de Edinburgh şi a fost expusă în capela bombardată a palatului, reprezentând prima ocazie în care o parte din palat a fost deschisă către public. Cu ocazia Jubileului de Aur, Noua Galerie a Reginei a fost reamenajată şi redeschisă.
 5. Costumația regală la cursele de cai este formată dintr-un costum purpuriu cu o panglică aurie, mâneci roşu aprins și o pălărie de catifea neagră cu margini aurii, fiind inspirată de cea folosită de Regele Edward al VII-lea.
 6. În fiecare an al domniei Regina a transmis un mesaj radio sau TV Commonwealth-ului cu ocazia Crăciunului. Singura excepţie a fost anul 1969 când o reluare a filmului „Royal Family” a fost însoţită de un mesaj scris din partea Reginei. Anul 2002 a marcat cea de-a 50-a transmisie iar în 2004 Regina a transmis pentru prima dată un mesaj separat pentru Forţele Armate Britanice.
 7. În 1953, Regina a transmis pentru prima dată mesajul de Crăciun din afara Marii Britanii, în direct din Noua Zeelandă. Primul mesaj televizat a fost în anul 1957, în direct. Mesajul din anul 1960 a fost primul mesaj înregistrat care a permis transmisia lui în jurul lumii. În anul 2006 a fost oferit primul mesaj în format podcast.
 8. Pentru a promova şi sărbători diverse aspecte ale culturii britanice, sunt organizate zile tematice şi recepţii. Printre evenimentele anului 2011 se numără recepţii pe temele: tineret, artele spectacolului şi exploratori. Alte teme includ publicistică, audiovizual, turism, servicii de urgenţă, ziua maritimă, muzică, tinere talente, design britanic şi pionieri.
 9. În medie, Regina găzduieşte peste 50.000 de persoane în fiecare an pentru banchete, prânzuri, cine, recepţii și petreceri de grădină la Palatul Buckingham. De asemenea, peste 8.000 de persoane sunt găzduite anual la petreceri de grădină și pentru investitură la Holyroodhouse, în timpul săptămânii Holyrood.
 10. Ducele de Edinburgh şi Regina sunt căsătoriţi de 64 de ani, din data de 20 noiembrie 1947, ceremonia având loc la Westminster Abbey.
 • Rochia de mireasă a fost concepută de către Norman Hartnell şi realizată la Winterthur Silks Limited, Dunfermline, în fabrica Canmore, folosind mătasea provenită de la viermii de mătase chinezeşti de la Castelul Lullingstone.
 • Verigheta Reginei a fost realizată dintr-o bucată de aur provenită din Wales, din mina Clogau St. David’s de lângă Dolgellau. Tortul oficial de nuntă a fost pregătit de McVitie and Price Ltd, folosind ingrediente primite drept cadou de nuntă de la Australian Girl Guides.
 • Regina Elisabeta a II-a este primul suveran căruia i s-a născut un copil în timpul domniei (Prinţul Andrew în 1960) de la Regina Victoria (Prinţesa Beatrice, 1857). Regina are 30 de fini.
 1. Regina a învăţat să conducă în anul 1945.
 2. Ziua de naştere a Reginei este 21 aprilie, însă aceasta este sărbătorită oficial în iunie.
 3. Pagina oficială de internet a Monarhiei Britanice a fost lansată în anul 1997. În 2007 a fost lansat canalul oficial de Youtube al Monarhiei, urmat de pagina de Twitter (2009), Flickr (2010) şi Facebook (2010).
Advertisements

4 thoughts on “Știai că despre Regina Elisabeta a II-a

 1. Cind citesc ma gindesc ca “aceasta regina este cea mai REGINA”si nu ma pot opri sa nu ma gindesc la piesa:reginã de la sah.Cu toata libertatea ei de miscare…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s