De prin lume adunate

Ador să călătoresc, dar urăsc să pierd zeci de ore la sesiuni de shopping. Ciudat pentru o femeie, nu? Probabil că da, dar prefer să mă plimb pe străduțe necunoscute turiștilor, să ascult tumultul orașelor, să descopăr aromele locale sau să experimentez preparate tradiționale inedite. Nu te întâlnești în fiecare zi cu parfumul cofetăriilor de pe malul Sennei, nici cu blaturile subțiri și catifelate ale unei pizza servite fugitiv pe o bancă din centrul Pisei, sau cu baclavaua oferită ghiduș de un vânzător din marele bazar din Istanbul. Pentru mine fiecare călătorie, și nu mă refer acum doar la cele din străinătate, constituie un prilej de răsfăț culinaro- etnico- istoric. Majoritatea țărilor lumii celebrează specificul culinar în cadrul unor festivaluri pe care orice turist gurmand și-ar dori să le bifeze. Iată câteva dintre cele mai interesante.

China: Maratonul Marelui Zid

Când: 21 mai

Unde: secţiunea Tianjin din Marele Zid Chinezesc, la est de Beijing, China

Ce se întâmplă: Peste 2.000 de concurenţi parcurg traseele stabilite de organizatori: 40 km, 20 km, 10 km şi 5 km. Iar dacă cifra de 40 de km nu îți spune mare lucru, atunci poate ar trebui să reformulez astfel: au de urcat 5.164 de trepte abrupte. Și de parcă asta nu era o pedeapsă suficient de mare pentru doza de curaj/ rezistență fizică/nebunie de care dau dovadă concurenții, organizatorii s-au gândit să dea și un deadline. Așadar cei ce se încumetă la acest supliciu trebuie să ajungă la linia de finish în cel mult 9 ore.

Părerea mea: Trebuie să ai clar câteva doage lipsă ca să te încumeți la așa ceva. Pricep să te cocoți pe vârfuri de munte, dar asta e prea de tot. Cred că și dacă mi s-ar oferi o casă în mijlocul unei oaze de liniște și lux din China și tot nu m-aș înscrie la așa ceva. Și când te gândești că unii se plâng pentru că sunt nevoiți să urce 4 etaje pentru a intra în casă..

România: BMW Black Sea International Regatta

Când: 18 – 22 mai

Unde: Mangalia – România, Varna – Bulgaria

Ce se întâmplă: Black Sea International Regatta este singura competiţie de yachting offshore din Marea Neagră cu startul din Mangalia și finish-ul la Varna. Și unde mai pui că participă echipaje din România, Bulgaria, Ucraina şi Turcia. Anul acesta întră în program: 3 curse inshore la Mangalia, 1 cursă offshore Mangalia – Nisipurile de Aur, 1 cursă offshore Nisipurile de Aur – Varna şi 3 curse inshore la Varna. Pentru mai multe informaţii intră pe site-ul competiţiei.

Părerea mea: Clar nu trebuie ratat un astfel de eveniment. E bine că măcar prin intermediul unor asemenea competiții mai atragem de partea noastră atenția presei internaționale de specialitate. Ne facem în restul anului suficient de râs, în lume, cu ajutorul conaționalilor ce urinează prin parcuri celebre.

România: Transylvania International Horse Show

Când: 20-22 mai

Unde: comuna Hoghilag, între Sibiu şi Sighişoara, România

Ce se întâmplă: Așa cum probabil că v-ați dat deja seaman au loc concursuri de echitaţie, demonstraţii de dresaj, workshopuri de fotografie, parade în costume medievale. Detalii despre probe, invitați şi program găseşti aici.

Părerea mea: Cu siguranță pentru pasionații de echitație este un must pe lista de evenimente de acest fel. Eu am o fobie față de cai, deși îmi plac la nebunie, dar m-aș duce clar.

Canada: Mondial de la Biere

Când: 28 mai- 1 iunie

Unde: Montreal, Canda

Ce se întâmplă: În afară de pasionații de bere? Păi peste 350 de sortimente de bere, dintre care unele create special pentru eveniment, așteaptă să fie degustate de către turiștii însetați.

Părerea mea: Ăștia de ce nu au taxă pe consumul de bere? Hmm nu e deloc corect. Cred că dacă se duc doar câțiva conaționali pe acolo or să aducă ăia de acasă bere pentru a le potoli pofta turiștilor români. De neratat, măcar pentru a ne face plinul de bere acum că a noastră devine impozitabilă. :))

Marea Britanie: Cheese Rolling Festival

Când: 4 iunie

Unde: dealul Copper, Gloucestershire, Marea Britanie

Ce s întâmplă: O mulțime de localnici, dar și turiști străini, se adună în fiecare an cu mic cu mare în vârful dealului Copper. Motivul este foarte simplu. Se întrec să prindă o roată de brânză pe care organizatorii o rostogolesc din vârful dealului, înainte ca aceasta să ajungă la baza dealului. După această goană care nu de puţine ori se lasă cu accidente grave, câştigătorul primeşte ca premiu rola de brânză.

Părerea mea: Nebun să fii ca să faci așa ceva. Eu una aș lua parte doar pentru a mă cruci de prostia de care dau concurenții dovadă. Păi ce sunt domle căței ca să alerge după o roată de brânză? Iar la final nici măcar vreun cec consistent care să justifice oarecum oasele rupte, ci o altă roată de brânză. :)))

Voi ce alte evenimente de acest fel mai cunoașteți și la care vreți să luași parte?

Pupici,

Ioana.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

2 thoughts on “De prin lume adunate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s