Leonidas my love

Te avertizez că articolul de faţă nu e recomandat cardiacilor, pofticioşilor, celor care au colesterolul ridicat binişor spre ceruri, diabeticilor, femeilor însărcinate şi copiilor mici. Vom vorbi despre atât de multă ciocolată în cele ce urmează încât simt deja cum îmi crește glicemia!

O pralină belgiană și puțină istorie

În 1910, Leonidas Kestekides, cofetar în Statele Unite la acea vreme, a participat la târgul mondial de patiserie din Bruxelles, iar în 1913 la cel din Ghent. Preparatele sale din ciocolată au primit recunoaștere imediat din partea juriului și, astfel, a fost decorat cu medalia de bronz. Dar nici produsele sale de patiserie nu au fost uitate și de aceea a primit pentru acestea medalia de aur. Câstigând faimă pe plan profesional și fiind îndrãgostit de o frumoasã tânãrã din Bruxelles (cu care ulterior s-a căsătorit), Leonidas s-a stabilit în Belgia şi a deschis ceainãrii în Bruxelles, Ghent și Blankenberge.

În 1935, Basile Kestekides – vărul fondatorului – a preluat conducerea și a adăugat chipul regelui spartan Leonidas ca siglã, în onoarea unchiului sãu. A fost de asemenea anul în care Basile a creat în laboratorul său din Marche aux Grains o nouă gamă de praline. Talentatul cofetar își vindea pralinele proaspete de la fereastra magazinului sãu de pe bulevardul Anspach, etalându-și produsele în vitrină pentru a putea fi admirate de trecãtori. Conceptul revoluționar cunoscut sub denumirea “fereastra-ghilotinã” a devenit rapid un succes. Din momentul acela, reputația pralinelor Leonidas a crescut constant. Adevăratul succes a venit, însă, odată cu lansarea gamei de praline Leonidas și în special a cunoscutei “Manon”. Ideea inovatoare a acestor praline  a fost înlocuirea învelișului tradițional din zahãr fondant cu ciocolatã albã și a nucii cu alune prãjite. În scurt timp, aceastã pralinã albã avea să devină piesa de rezistențã a gamei Leonidas.

În 1983 și 1993 au fost deschise două fabrici Leonidas pentru a satisface cererea clientelei fidele care creştea constant. În 2000, Leonidas a achiziționat compania care confecționeazã produsele “Deva” în Slovacia, iar în 2004 agenția de publicitate LDV din Belgia a organizat competiția Brand-urilor Naționale, pentru a descoperi principalele brand-uri îndrăgite de belgieni. La capitolul ciocolată, premiul a revenit pralinelor Leonidas. De la începutul secolului 21, pralinele Leonidas sunt comercializate în 40 de țãri diferite, printr-o rețea de peste 1.400 de magazine.

Te vei întreba probabil de unde vin toate ideile de concepere a unor produse și cine se află în spatele acestor idei. „De reinventarea produselor din ciocolată se ocupă doi maeștri ciocolatieri iar inspirația vine din viața de zi cu zi. Noile tendințe, culorile naturii, precum și oamenii care trec pe lângă magazinele Leonidas oferă surse de inspirație pură”, sau cel puțin așa declara de curând pentru Ghidul de turism belgian Florine Langeveld, reprezentant al Departamentului de marketing și comunicare al Leonidas.

Design-ul preparatelor

Nu e drept să te plimbi liniștită la ceas de seară, leșinată de foame – că doar ții dietă – și deodată să fii luată pe sus de aroma ciocolatei belgiene… Te lipești de vitrina magazinului și visezi cu ochii deschiși la o călătorie pe tărâmul ciocolatei. Și unde mai pui că în reverie, caloriile nici nu mai contează! Recunoaște că ești deja pierdută… Bineînțeles că îți promiți să guști doar una, dar pe cine încerci să păcălești? N-ai cum să guști doar una, când sunt atât de multe, de colorate și cu tot felul de creme îmbietoare. Responsabil pentru tentațiile din ciocolată pe care le găsești în orice confiserie Leonidas este Claude Seneque, chocolatierul-șef. “Cele mai bune delicatese, ciocolata cea mai rafinată – acestea sunt singurele ţinte pentru munca mea. Aceste lucruri ne permit să creem praline excelente în cantităţi foarte mari, praline care uimesc pe oricine le gustă”, spune Seneque.

Atmosfera modernă, plină de stil și eleganță te face să te gândești la finețea tipic belgiană. Nu vei întâlni niciun cub de ciocolată care să nu fie încadrat strategic într-o schemă. Crezi că e ușor să alegi o pralină? Dacă îți oferim 70 de feluri de bomboane cu ciocolată, pe care o vei alege?  Atâtea feluri se găsesc la Leonidas, pe Calea Dorobanţi. E şi la Universitate un magazin, dar acolo vânzătoarele se poartă destul de ciudat, cercetându-te cu atenție sporită din cap până în picioare. Iar dacă ai chef de ceva dulce și bun și te afli în zona ASE, poți alege să intri în al magazin micuț Leonidas, plin de praline delicioase.

Orice bucățică de ciocolată belgiană reprezintă un soi de hrană delicioasă pentru suflet. Și pentru că o singură vizită aici îți va da o senzație de dependență, să nu fii surprinsă dacă vei ajunge să visezi noaptea platouri întregi de delicii ciocolatiere. Nu de puține ori gândul mă poartă către “simfonia” de cremă de tiramisu cu accente de zahăr brun, acompaniat pe alocuri de cremă de ciocolată fină și nuci caramelizate. Sau poate la perlele de cacao umplute cu cremă de alune, așteptând cuminți lângă alte perle, dar de ciocolată albă de data asta, pline și ele de cremă de șampanie.

Acum înțelegi de unde pornește tânguiala mea? Trebuie să te gândești din timp ce preferi dintre sortimentele de delicii cu creme de unt, cu alune sau cu fructe uscate, cu alcool sau fără, amărui sau dulci, cu un strat generos de marțipan sau fără pic de zahăr.

Calitatea belgiană cu cheltuială mare se obține

Tendinţa ta de a degusta toate cele 70 de sortimente de praline va fi temperată de prețul destul de piperat. Dar dacă tot am adus vorba de prețuri, poate ar fi cazul să îți spun că o cutie de 250 de grame de praline, indiferent de formă și compoziție, costă fix 42 de lei. Unde mai pui că poți alege diverse combinații, care teoretic ar trebui să îți ajungă pentru aproape o săptămână. Spun teoretic pentru că nu ai cum să reziști unei asemenea tentații. E ca și cum ai avea bluza preferată în dulap, dar nu te-ai îndura să o porți ca să nu o strici.

Leonidas îți oferă și soluția pentru zilele toride de vară, care se anunță deja. Nu mai puțin de 7 sortimente de înghețată abia așteaptă să fie degustate de tine. De la aroma de vanilie la cea de pralină pură, de la amestecul de ciocolată albă și migdale caramelizate la cel cu biscuite belgian caramelizat, și cei mai pretențioși dintre noi au de unde alege. O cutie de 100 ml costă 10 lei, iar pentru cei care vor să se lase impresionați de echilibrul perfect al celei mai cunoscute praline Leonidas – Manon – dar și de gustul fin de înghețată, există un set de 6 Manon Glace pentru 14 lei.

Ești adepta unei ciocolate calde și a unui sandwich, atunci când vine vorba de un mic-dejun delicios? Atunci încearcă un sandwich cu puțină cremă de ciocolată neagră, tartinabilă. Un borcănel de ciocolată tartinabilă costă 18 lei și este cel mai bun aliat împotriva dimineților mohorâte. Și pentru că mai devreme îți povesteam despre perlele de ciocolată, află că o cutie de 160 de grame plină cu perle de ciocolată cu lapte costă 8 lei. Aș putea să spun că e destul de puțin, dacă ținem cont de gustul perlelor, dar mă limitez la a afirma că merită încercate.

 Dacă te-ai decis să mergi la Leonidas, poți intra cu încredere la una din următoarele confiserii: Beller – str. Puțul lui Zamfir 3 (zona Piața Dorobanți), Șoseaua Pipera – Tunari 17 sau Calea Dorobanților 35 (lângă ASE). Dacă ești din Galați, nu rata confiseria Leonidas din Galeriile Real, B-dul Galați 3A. Nu știu ce faci tu acum, dar eu dau o fugă să mai degust câteva praline sub formă de Mickey Mouse, cu caramel, sau poate o înghețată Irresistible – cu aromă de căpșuni și fulgi de ciocolată albă Leonidas.

Pupici,

Ioana.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s