Rulada de carne cu sos de iaurt

       Tineti minte cand va spuneam ca inventivitatea e virtute in bucataria turceasca? Carnea de vita e un must in multe retete traditionale din zona Istanbulului, ea putand insa fiind inlocuita cu carne de pui sau porc de catre cei ce nu tolereaza carnea de vita. Pe acelasi principiu ca si iaurtul gras de bivolita sau capra ce poate fi inlocuit cu cel de vaca sau oaie. Gusturile nu se discuta, ci doar se modifica retetele🙂 Reteta de azi e din categoria usor spre mediu ca dificultate de preparare, gust delicios si durata medie – in jur de 1 ora. Incepem reteta cu o lista de ingrediente fara de care nu puteti sa gatiti nimic :)) Impartim lista in 3 mini liste pentru a va fi mai usor..De altfel toto pentru a va usura munca voi posta si reteta pe parti- tot 3 la numar. Nu-mi plac retetele care te zapacesc de cap de la final nu mai tii minte ce ai pus, ce nu ai pus si daca ordinea e cea corecta. :)) Voi nu?

       Pentru rulada propriu-zisa aveti nevoie de 1 felie de paine uscata (repet fara mucegai, :)) nu de alta dar poate aveti bunici strangatori ca ai mei si va puteti trezi si cu paine veche de o saptamana cu aspirina pe ea :)) ), 2 cepe medii, 2 catei de usturoi, 1 kg de carne tocata (vita, vita + porc, porc, pui), 1 ou, 1 legatura de patrunjel proaspat, sare, piper, 2 lingurite de chimen, 200 grame branza telemea, grasime (unt, margarina, ulei ) pentru uns tava.

       Ce faceti cu ingredientele odata puse frumos pe masa de lucru? Luati un bol cu apa si inmuiati painea in el. Spalati, curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul cu grija sa nu adaugati si parti din degete. Acum amestecati intr-un castron painea stoarsa bine, ceapa si usturoiul abia tocate, carnea tocata, oul si patrunjelul tocat si el ca doar nu-i mai cu mot ca sa scape intreg. Adaugati condimente dupa gust. E momentul sa ne aducem aminte de copilarie si de joaca cu plastilina. Se ia amestecul din castron, se modeleaza intr-un blat lung si plat, pe care se aseaza frumos una langa alta bucati de branza taiate egal. Dupa ce ati pus si feliile de branza la locul lor, e timpul sa pliati marginile blatului astfel incat branza sa fie amplasata la mijlocul ruladei. Forma finala a ruladei ar trebui sa fie cam ca o paine, urmand sa o puneti frumos in forma- tava de cozonac, unsa in prealabil fie cu untdelemn fie cu unt sau ulei simplu. Se baga la cuptor si se lasa pana capata nuanta de auriu.

     Cat timp sta frumos rulada in cuptor asteptand sa se rumeneasca, noi putem face garnitura de legume. Pentru asta avem nevoie de 2 vinete, 1 catel de usturoi, 4 linguri de untdelemn si 1 kg de rosii. Spalam frumos vinetele si rosiile. Taiem vinetele in bucati de marime medie sau si mai bine cubulete. Curatam usturoiul si il taiem si pe el marunt. Dupa jumatate de ora de cand am bagat la cuptor rulada putem deschide cuptorul pentru a pune pe langa ea vinetele si usturoiul. Potrivim de sare si piper si mai stropim putin cu ulei amestecul. Rosiile le oparim si curatam de pielita. Le taiem felii si le adaugam si pe ele in forma dupa inca 20 de minute de stat la cuptor mancarea😀

     Greul a trecut asa ca e timpul sa ne ocupam si de sosul de iaurt. Pentru asta avem nevoie de 500 grame iaurt, sucul si coaja rasa de la 1/2 lamaie si 1 legatura de menta. Amestecam bine bine toate ingredientele, avand grija sa tocam marunt menta. Saram si piperam dupa gust. Cand e gata si rulada cu amestecul de legume servim turnand sos pe deasupra..

 Pofta buna si pupici,

Ioana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s