Praz.

Simbol al Olteniei prazul si-a facut ieri in sfarsit simtita prezenta si in bucataria mea. Nu am mancat niciodata, nu am vazut niciodata gatindu-se in bucataria munteneasca de acasa si nici nu am avut curiozitatea sa aflu prea multe despre el. L-am vazut in papornitele de piata ale batranelor din blocul nostru din Militari, radeam de el, dar atat. Aici se oprea relatia noastra. Ieri am preparat prima mancare de praz si I’m addicted baby.

Insa despre reteta in alta postare. Acum vreau sa va spun si voua cateva despre domnul praz. Poate le stiti deja sau nu, dar eu tot vi le spun. Asadar prazul este bogat se pare in vitamina C, PP, B6, fier si magneziu..Cine s-ar fi asteptat la asa regal de vitamine? Prazul poate fi întrebuințat în tratamentul unor diverse afecțiuni: arterioscleroză, acnee, afecțiuni respiratorii, hemoragie nazală, îndepărtarea roșeții tenului, tuse, ragușeală, laringită, faringită, elimină viermii intestinali. Prazul este un bun laxativ, fiind recomandat persoanelor ce sufera de constipație, este calmant și diuretic. Poate fi utilizat și la îngrijirea părului, pentru oferirea unor reflexe deosebite (decoct de praz). Tot verzuliul asta impiedica inmultirea si raspandirea celulor tumorale, reduce colesterolul total si pe cel “rau” si creste ca intr-un laborator colesterolul “bun”. Consumul regulat de praz reduce riscul dezvoltarii cancerului de prostata si colon. Zaharul este tot datorita lui impiedicat sa fie absorbit in intestin si este ajutat sa se metabolizeze in organism. Este excelent in rolul de tonic pentru sistemul nervos, laxativ si diuretic. Dar ce sigur nu stiati este ca daca pisati partea alba si o aplicati peste bataturi acestea se vindeca, sau ca daca aplicati frunza de praz peste plagi acestea se cicatrizeaza.

Intern se utilizeaza pentru a trata reumatisme, anemie, afectiuni urinare, insuficienta urinara, obezitate si ateroscleroza. Se poate folosi si extern pentru tratarea abceselor, furunculelor, retentelor de urina, hemoroizilor, intepaturilor de insecte, dar si pentru ingrijirea tenului. Iata cateva modalitati de utilizare:

-intern- crud (in combinatii cu diverse alte legume), sub forma de vermifug sau ca decoct.

– extern- suc + lapte: contra rosetilor si a eruptiilor fetei; retenta de urina: 6 fire de praz + acoperite cu ulei de masline (se fierb la foc domol) se aplica pe partea de jos a abdomenului; frunza de praz: pansament antiseptic si cicatrizant; suc + miez de paine: colectarea abceselor si furunculelor

Tips atunci cand va decideti sa cumparati praz:

*Alege prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase (peste 3-4 cm) au o textura fibroasa.
* Prazul proaspat trebuie pastrat nespalat sau taiat in frigider, unde poate fi tinut una-doua saptamani, invelit lejer intr-o punga de plastic.
*Il poti pastra doua-trei luni si in congelator, dupa ce a fost oparit 2-3 minute in apa fierbinte, dar isi va pierde o parte din gust si textura.
* Pune la uscat frunze de praz intr-un cuptor nu prea incins, ca sa le ai pentru ciorbe, in timpul iernii.
*Prazul poate fi pastrat in magazii, sub soproane sau in curte. Se asaza in picioare in santuri pana aproape de locul unde dau frunzele, dupa care se acopera in pamant. In timpul gerurilor mari, prazul astfel depozitat se acopera cu paie, pleava sau coceni. Mai poate fi pastrat stratificat in lazi, in pivnite sau in bordeie, asezat in nisip.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s