praz 2.

Iata acum si reteta gatita de mine ieri. Nu ma intind la vorba. Reteta e pentru 4 portii mari sau 6 mici

– 4 fire de praz

– 2 maini jumatate de masline negre

– 2 cepe uscate tocate marunt

– 4 linguri pasta de tomate

– cubulete de piept de pui/ de carne de porc/ de orice fel de carne aveti prin congelator

– 1 lamaie mica sau 2 linguri de suc de lamaie

– supa de pui (400 ml) sau apa cu knor de legume

– 3 linguri de ulei

– patrunjel verde

– sare si piper.

Sper ca stiti ca se va repeta experienta cu plansul avand in vedere ca ceapa nu se taie singura marunt..:)) Desi ar putea sa faca asta, nu? Prazul trebuie si el taiat astfel: se taie putin din partea alba- adicatelea partea unde sunt mustatile-, si se taie din partea verde exact de unde incep frunzele sa se bifurce. E bine sa aveti totul pregatit inainte de a va apuca de treaba. Asta e un sfat universal valabil indiferent de ce reteta vreti sa faceti.

De aceea va spun dinainte ce sa pregatiti ca sa fie totul mai simplu. Intr-un ibric puneti apa la fiert. Cand incepe sa clocoteasca puneti maslinele. Lasati-le pana se inmoaie putin. Apoi scoateti-le. Schimbati apa si aplicati acelasi procedeu si pentru lamaia din dotare.

Daca ati terminat si de tocat ceapa si prazul (fie il taiati in rondele mai mici de 1 cm, fie in rondele mari de 4 cm ) e timpul sa va apucati de treaba. Primul pas e sa incingeti uleiul. Adaugati apoi ceapa si prazul pentru a se cunoaste mai bine. Lasati-i singurei pentru 2-3 minute. Adaugati apoi supa si lasati sa fiarba totul la foc mediu pentru 20 de minute pentru a se inmuia bine de tot prazul. Eu auzisem de la oltenii din gasca de acum 2 ani ca ale lor mame puneau rondele taiate subtire de lamaie in mancare. Eu am preferat sa scurg lamaia direct in mancare. Rezultatul in ambele cazuri e acelasi. Dupa ce au fiert pentru 10 minute impreuna prazul, ceapa si supa e cazul sa adaugam noi elemente de decor. Astfel adaugam pasta de tomate, maslinele, carnea si sucul de lamaie. Daca va intrebati de ce e obligatoriu sa adaugati suc de lamaie raspunsul e simplu- pentru a nu vi se face greata. Apoi se mai lasa la fiert – de data asta acoperiti oala cu un capac-, pentru circa 10-15 minute. La final se adauga verdeata tocata marunt.

Pofta buna.

 

Pupici,

Ioana.

2 thoughts on “praz 2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s