long live the..fridge

Frigiderul este sursa noastra de bucurie atunci cand dupa o zi lunga de munca il deschidem si gasim ceva bun pe raftul lui. Ceva bun ce ne asteapta cuminte sa il devoram :)) Dar pentru ca acel ceva bun sa reziste si sa nu ne trezim cu un ceva putacios iata ca trebuiesc respectate cateva reguli. Ce ar fi viata fara reguli?

Carnea
√ Nu trebuie ţinută în frigider mai mult de două zile, dacă e crudă;
√ Gătită, rezistă mai mult timp, însă e bine să fie consumată în maximum 4-5 zile.
Semne că s-a stricat
√ Când se strică, fie că e crudă sau gătită, carnea are un miros urât;
√ Carnea roşie alterată îşi schimbă culoarea, căpătând o nuanţă gri;
√ Carnea de pui stricată miroase a acrişor şi are o culoare închisă.
Brânzeturile
√ Bânzeturile moi sunt mai expuse alterării şi, de aceea, ar trebui consumate în maximum 4-5 zile;
√ Brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, pot rămâne proaspete şi bune de consum chiar şi două luni.
Când nu trebuie consumate
√ Când vedeţi mucegai pe o bucată de brânză proaspătă aruncaţi-o, pentru că s-a alterat.
√ Brânzeturile tari pot fi consumate dacă au mucegăit, cu o singură condiţie: să fie înlăturat mucegaiul.
Mâncarea gătită
√ Legumele gătite trebuie consumate în 2-3 zile.
√ Supa nu trebuie consumată dacă a stat mai mult de trei zile la frigider;
√ Pastele rezistă mai mult, dacă sunt acoperite bine, adică până la 4-5 zile;
√ Orezul fiert se păstrează bun pentru consum până la 2-3 zile;
√ Tocăniţa sau iahnia trebuie consumate tot în 2-3 zile.
Este recomandat să gătim cel puţin o dată la două zile, pentru a beneficia din plin de valoarea nutritivă a mâncării!

Informatii oferite de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare in cartea sa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s