Salam de biscuiti

Un alt preparat dulce de pe vremea bunicii e salamul de biscuiti. E usor de facut si e foarte bun. Singurul dezavantaj e ca trebuie sa ai rabdare sa se inchege in frigider, timp de cateva ore..Asta mi se cam pare a fi o metoda eficienta de torturare a nervilor nostri de pofticioase. Stiu ce veti spune ca de ce am da bani pe ingrediente cand il poti lua gata facut din magazin? Pai pentru ca cel din magazin e tare ca piatra, lipsit de arome vanilate si scortisorate, dar si pentru ca in cazul meu cel din urma nu are nuca de cocos (sunt alergica la ea). Sa vedem asadar de ce aveti nevoie:

– 1 kg de biscuiti

– 250 grame de unt ( pe pachetul de unt de la rama pt prajituri e trasat exact gramajul de 100, 200 si 250 de grame)

– 250 grame de zahar (se masoara cu o cana gradata unde scrie zucker)

– 500 ml apa

– 125 ml lapte (stiti sper regula..fiert, racit si apoi folosit pentru prajiturit)

– 2 pachete zahar vanilat

– 1 fiola esenta de vanilie si una de rom (sau o lingurita de esenta )

– 2 lingurite scortisoara (rase, nu cu varf)

– optional se mai pot pune 500 grame stafide sau nuci macinate sau rahat πŸ˜€

– 3 linguri de cacao

Trebuie sa va spun ca eu prefer sa pun cateva miezuri de nuca tocata (sa nu fie nici prea mici, nici prea mari) si rahat fie simplu, fie turcesc (e mai aromat cel turcesc si are si cocos pe deasupra). Ideal ar fi ca biscuitii sa fie proaspeti pentru a va usura munca. Eu folosesc Petit Beurre simpli (doua pachete de cate 450 de grame). De data asta voi injumatati sambata cantitatile pentru a nu ramane prin casa nemancat (haha..)

Asadar se farama biscuitii; puneti-i intr-un prosop curat si faramati-i cu facaletul. Sau daca aveti masina de tocat e si mai simplu, ca ii dati prin masina. Se pun la fiert apa, laptele si zaharul. Da toate in aceeasi cratita. Se amesteca pana se topeste zaharul complet. Adaugati apoi cele trei linguri de cacao, impreuna cu zaharul vanilat, scortisoara si esentele in sirop. Adaugati de asemenea si untul si dati focul mic pana se topeste untul. Dupa ce s-a topit untul, siropul se toarna peste biscuiti. Tot acum se adauga si stafidele, cubuletele de rahat sau nucile, avand grija sa amestecati foarte bine.

Ca orice amestec se lasa acoperit cu staniol ( pt ca daca lasati vasul acoperit cu folie alimentara vasul va transpira) timp de 15 minute. Se ia de la racit si se modeleaza in folie alimentara, fie in bucati mai mici, fie in bucati mai mari. Forma poate fi in functie de imaginatia voastra- de la forma clasica de salam, si pana la dreptunghiuri, patrate sau rotunde. Se lasa la racit in frigider pentru cateva ore..Adica pana se poate taia πŸ˜€

Pofta buna.

Pupici,

Ioana

 

 

4 Replies to “Salam de biscuiti”

Leave a reply to lovecookpray Cancel reply