Cafea..turceasca

Pun pariu ca sunteti mari pasionate de cafea. Si mai pun pariu cu voi si pe faptul ca ati vrea sa stiti cum sa va preparati o cefea turceasca ca la mama ei acasa. Sau poate una tipic greceasca.Sau ma insel? Mie personal imi place cafeaua turceasca, facuta ca pe vremuri cand nu existau tonomate la fiecare colt de cartier sau in fiecare hol de facultate. Un adevarat cunoscator sau mai bine zis consumator inrait de cafea isi da imediat seama daca are de-a face cu o cafea perfecta sau cu una preparata prin fierbere rapida, ceea ce ii degradeaza gustul.

Aveti nevoie de boabe de cafea turceasca, de un ibric ( ideal ar fi unul turcesc din alama, cupru sau ceramica), cesti ( nu fiti lacome sarind direct pe cele mai mari cani din casa), si eventual o rasnita de cafea. Cafeaua trebuie sa fie foarte fin macinata, asa ca e bine sa o mai macinati putin daca nu e sa spunem ca piperul macinat de fina. Iata si metoda invatata de mine cand am stat in Marmaris de la gasca mea de acolo- by the way love you guys.

Totul incepe prin umplerea ibricului cu apa rece. Pana aici nimic complicat sau ilogic, corect? Trucul este sa puneti cate o ceasca de apa rece pentru fiecare ceasca de cafea pe care vreti sa o preparati si inca o jumatate de cana de apa rece pentru rezerva ibricului. Se adauga apoi cate o lingurita de cafea turceasca per ceasca in apa rece si amestecati. Nu trebuie sa uitati ca va fi un strat gros de zat la fundul cestii daca ati preparat corect cafeaua. Nu trebuie umplut pana la refuz ibricul, iar daca vreti cafea cu zahar adaugati-l acum.

Un alt secret este temperatura scazuta la care trebuie fiarta cafeaua. Cu cat mai mica cu atat mai bun va firezultatul final. Aveti grija sa nu se dea pe aragaz cand fierbe.😀 Dupa ce a fiert, turnati in cesti, umplandu-le cam pe sfert. Astfel veti avea cu siguranta aceeasi cantitate de spuma formata deasupra in toate cestile de cafea, fara de care cafeaua isi pierde din savoare si gust. Continuati sa fierbeti restul de cafea din ibric pana cand se umfla din nou. Apoi tunrati-o in cesti umplandu-le.

Lasa-ti cafeaua sa se aseze in cesti pentru ca nu a fost filtrata. Astfel zatul se va lasa pe fundul cestilor, iar voi va veti alege cu o cafea perfecta.

Uitati aici tipul de ibric numai bun pentru cafea (eu am unul cumparat din Istanbul)

Si pentru ca nu sunt fata rea iata si un videoclip util de pe youtube (my love) cu intreg procesul de preparare. Enjoy si sa ma chemati si pe mine la o cana de cafea :)) Pupici si ne vedem luni cu retete si idei noi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s