Lectia 1.

Intrucat orice bucatareasa adevarata are in dulap o gramada de borcane si plicuri pline de condimente m-am gandit ca nu ar strica sa discutam despre arome. Mirodeniile sunt cunoscute din antichitate, dar au devenit adevarate motive de experimente culinare in ultimii zece ani. Astazi o friptura nu mai e o simpla friptura pe care o dam cu piper, cu sare si o bagam la cuptor sau o prajim. Nu nu..Acum a devenit parte integranta a experimentelor ce includ arome aduse din diferite colturi ale lumii. Fiecare mirodenie e ideala pentru o anumita mancare sau pentru a obtine un anumit miros. Tot ele sunt responsabile si pentru transformarea unei mancari banale intr-o adevarata opera de arta culinara, atragand admiratia degustatorilor. Stiti ca exista trei mari bucatarii in lume, nu? Nu stiati aflati acum. Astfel bucataria mondiala se imparte in trei alte trei chicinete: cea americana, cea europeana si cea asiatica. Fiecare detine specificul ei, ierburile si tainele ei.

Bucataria americana este ideala daca vreti sa pregatiti mancaruri pe cat de grase pe atat de gustoase. Cele mai cunoscute si reprezentative mirodenii sunt salvia, rozmarinul si cimbrul.

Salvia

Gust: puternic, dar amarui

Se foloseste pentru condimentarea:  carnii de pui, supelor, salatelor, sosurilor, omletei

Cand se adauga: la inceputul prepararii, pentru a-si lasa toata aroma, fiind rezistenta la gatirea indelungata

Beneficii: stimuleaza apetitul, usureaza digestia, reduce efectele racelii si inflamatiile gurii daca e preparata sub forma de ceai, iar daca este aplicata sub forma de comprese poate ajuta la reducerea durerilor reumatice.

Inlocuitor: rozmarin, marar

Rozmarin

Gust: amarui, usor astringent (not quite on my taste)

Se foloseste pentru condimentarea: carnii de pui, curcan, miel, vita sau altor preparate prajite.

Cand se adauga: la inceput

Beneficii: elimina substantele cancerigene formate in timpul gatirii cu 30-100%; este sursa naturala de fier, calciu, vitamina B6 si antioxidanti.

Inlocuitor: salvie, cimbru sau marar

Cimbru

Gust: picant, dar revigorant; aroma este totusi una usoara putand fi folosita in combinatie cu alte condimente

Se foloseste pentru condimentarea: carnii de peste, legumelor, branzei, oualelor, dar si a preparatelor din legume. Eu il folosesc aproape mereu la prepararea sosurilor pe baza de rosii.

Cand se adauga: la inceput

Beneficii: tonic al tractului digestiv, avand proprietati antiseptice fiind folosit la prepararea pastelor de dinti si sapunurilor; este un puternic afrodisiac

Inlocuitor: fie ierburi de Provence pentru preparate din carne, fie oregano in rest.

Bucataria europeana este celebra pentru mancarurile parfumate, dar si pentru mirodeniile usoare ce nu ridica nivelul colesterolului J Cele mai importante condimente sunt in aceasta bucatarie tarhonul, oregano, mararul.

Tarhonul

Gust: puternic, acru

Se foloseste pentru condimentarea: carnii de pui, lasagnei, carnii de peste, oualelor, ciorbelor in loc de bors

Cand se adauga: la inceput gustul sau fiind puternic patrunzand instantaneu in mancaruri; in cazul ciorbelor este asemanator otetului

Beneficii: substitut al sarii

Inlocuitor: marar, busuioc, maghiran

Oregano

Gust: fin, aromat, usor picant; de retinut este ca in stare uscata este mai aromat decat proaspat

Se foloseste pentru condimentarea: legumelor, branzeturilor, carnii de peste, si este condimentul de baza pentru pizza si spaghetti.

Cand se adauga: la inceput

Beneficii: puternic antiseptic, antioxidant, antimicrobian; capsulele pe baza de oregano se administreaza pentru combaterea racelii si indigestiei.

Inlocuitor: maghiran, cimbru sau busuioc

Marar

Gust: dulce asemanator cu cel de chimen

Se foloseste pentru condimentarea: muraturilor, carnii de peste, sosurilor, preparatelor cu oua, maionezelor, aluaturilor de pizza sau focaccia

Cand se adauga: oricand

Beneficii: este bogat in uleiuri volatile; in vitamine (C, B1, B2, PP), in fier,potasiu, fosfor, calciu si flavonoide; din seminte se pot face infuzii utilizate ca diuretice si expectorante, dar si drept calmant pentru tulburari digestive; este inlaturarea insomniei si a nervozitatii, a sughitului de natura nervoasa, sau pentru a stimula lactatia in primele zile de dupa nastere; poate inlocui si sarea din alimentatie.

Inlocuitor: tarhon (in sosurile pentru peste si oua) sau foi de dafin (pentru garnituri).

Bucataria asiatica este perfecta pentru iubitorii de mancaruri foarte condimentate, ce devoreaza sosuri foarte iuti fara nici o grija. Vedetele bucatariei sunt chimenul, busuiocul si ghimbirul.

Chimen

Gust: o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta

Se foloseste pentru condimentarea: produselor de patiserie, bauturilor, branzeturilor, prajiturilor, salatelor, supelor sau preparatelor greu digerabile.

Cand se adauga: de la inceput

Beneficii: remediu pentru colici, combaterea pierderii poftei de mancare, dar si impotriva viermilor intestinali; este medicament anti-mahmureala.

Inlocuitor: seminte de coriandru, pudra de chilli

Busuiocul

Gust: usor piperat si acrisor in acelasi timp

Se foloseste pentru condimentarea: pastelor, sosurilor (este element principal in sosul pesto), oualelor, branzeturilor, orezului, carnii de peste, fructelor de mare, carnii de pasare, vanat, vita si porc, diverselor legume- fasole, varza-, chiar si la maioneza. Poate imbogati in acelasi timp si gustul unor deserturi sau bauturi.

Cand se adauga: busuiocul uscat se adauga in timpul prepararii (in ultimul clocot), iar cel crud la sfarsit. Pot spune ca cel uscat are un gust mai intens decat cel proaspat.

Beneficii: contine ulei eteric, substante tanante, importanta sursa de fier, calciu si vitamine (A, B6, Mg, K); ajuta la vindecarea ranilor, ulceratiilor si leziunilor infectate; este usor euforizant, tonic nervos, ajuta de asemenea in colici intestinale, voma, gripa, bronsite,ulcer gastric, infectii urinare, anorexie, infectii bucale

Inlocuitor: oregano, cimbru, amestec de frunze de patrunjel tocat si frunze de telina maruntite, menta

Ghimbirul

Gust: puternic, picant

Se foloseste pentru condimentarea: fructelor de mare, produselor de patiserie; cand e folosit in amestec cu coriandru, scortisoara sau cuisoare e perfect pentru prepararea cartofilor, ciupercilor, carnii de peste sau pui, deserturilor sau lichiorului. Trebuie retinut ca este prea puternic pentru a fi folosit singur, fiind insotit de anason si citrice in diverse combinatii si sosuri

Cand se adauga: la inceput

Beneficii: amelioreaza durerile de stomac, balonarea, tusea, mancarimi ale gatului, greata, fiind si un antialergic natural. Contine fosfor, magneziu, vitamine. Are efecte tonice si afrodiziace

Inlocuitor: chilli.

Stiu ca ma repet dar sper ca va ofer informatii de folos..

Pupici,

Ioana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s