Inceputul

Orice lucru are un inceput. Asa si cu bucataria. Daca pana acum ati intrat in bucatarie doar pentru a va lua sucul din frigider, un fruct sau sa mancati ceva gatit de mama/ bunica voastra acum a venit momentul sa puneti mana sa invatati sa gatiti. Destul cu tolanitul la televizor in timp ce altcineva se lupta cu caldura si lipsa de timp in bucatarie. Suficient cu lipsa de implicare. Nu se pune ca din an in pasti mai speli cate un mar pentru compotul facut de bunica, sau ca te incumeti sa scoti cartofii din sacosa cu cumparaturile de la piata. Pune dom’le mana si gateste. Pai daca ai fi naufragiata pe o insula pustie ce ai face? Ai incerca sa gasesti un fast food sau ai pune mana sa incropesti o mancare? Eeee…

Prima lectie – folosirea aragazului si prepararea unui ceai

Aragazul nu te mananca. Nu e carnivor asa ca nu il tentezi. Absolut deloc. 😉 Cum il aprinzi fara sa iti dai singura foc la haine, par si degete? :)) Pai ai doua variante- ori folosesti un aprinzator special pentru aragaz ( gasiti in orice magazin de tip 3,8 lei din tara), ori bete lungi de chibrit (astea sunt special create pentru a aprinde in curte gratarul- alt aparat malefic, nu?). Eu prefer a doua varianta, mai ales ca am un aragaz de pe vremea lui Pazvante in garsoniera unde stau. Sunt in jur de 4,5 lei in Real, dar probabil ca de la rusii din piata le puteti lua si mai ieftin. Spre deosebire de aprinzatorul special chibritele nu fac nici zgomot (m-am speriat prima data de bazaitul de la aprinzator) si nici nu trebuiesc reincarcate cu gaz :)) Aaa si bineinteles ca nu stai cu fraieru in fata aragazului intrebandu-te de ce nu merge sa aprinzi, iar chibritele pot aprinde si tigari in pauza de munca, aprinzatorul facand doar arc electric (eee, ce spuneti de asta?) ce nu aprinde si pace tigarea. Bun deci ati aprins batul de chibrit/ aprinzatorul dar nu si aragazul. Pai nu stati cu batul de chibrit in mana asteptand sa se intample minunea. Suciti de butonul ce corespunde ochiului de aragaz (cercul ala negru) pe care vreti sa puneti ibricul cu apa. Da stiu exista o metoda mai simpla de a face ceai si anume intr-o cana electrica, dar eu prefer asa. Uitati-va bine ce indica butonul de la aragaz- fiecare buton are inscriptionat deasupra o pozitie intr-un patrat- aia e de fapt pozitia de pe aragaz a ochiului ce va fi aprins. De exemplu un patrat negru in dreapta sus inconjurat de alte trei patrate albe inseamna ca e primul ochi din dreapta de langa mana ta. Treaba e mult mai usoara daca aveti aragaz cu aprindere electrica. In cazul asta suciti de buton, apasati pe butonasul ala mic si rotund din stanga de tot si gata. The fire is on.

Ai aprins aragazul? Daca da felicitari, esti pe drumul cel bun. Acum cauta ibricul, umple-l cu apa si pune-l la fiert. Cand apa incepe sa faca bule deasupra inseamna ca e perfecta pentru a fi adaugata in cana peste plicul de ceai. Iuhuu ati reusit..Nu uitati insa sa inchideti aragazul.Suciti butonul inspre dreapta sus. Merge cu doua felii de paine prajita (in prajitorul de paine) sau pe tabla speciala pentru aragaz (e rotunda si o gasiti in piete), situatie in care aveti grija sa nu dati foc la bucatarie. Se iau doua felii de paine, se aseaza pe tabla incinsa (daca emana caldura cand puneti mana pe deasupra ei e incinsa) si cu o furculita se intorc de pe o parte pe alta. Ca sa fie facuta trebuie sa aiba o nuanta aurie- ca un fard de obraz aramiu. Daca incepe sa capete o nuanta de negru inseamna ca e ARSA! :)) Se iau feliile de paine prajite, se ung cu unt si cu dulceata si se consuma impreuna cu ceaiul facut de voi..

Pofta buna. E greu?

 

Pupici,

Ioana

 

13 Replies to “Inceputul”

      1. daca esti si nefumatoare, nu ai nici nimic de aprins prin casa atunci e clar ca nu iti e dat sa aprinzi aragazu :))) sau esti cea mai ghinionista femeie de pe aici..:)) stai sa ma interesez si iti spun si cu rss-ul cum e..

      2. Ghinionul meu e ca sunt nivel avansat si trebuie sa stau zilnic in bucatarie. :))

        Pune o chestie din aia de abonare prin e-mail. 😀

      3. off offf…cum imi mai da mie wordpress=ul bataie de cap..dar ce nu fac eu pt un master chef dornic de abonare..asadar sefa ai si optiunea abonare prin e-mail disponibila..:)) pupici

      4. da..acum incepe greul :)) glumesc..am multe idei, doar sa le si pun frumos in ordine ca sa nu creez aici haos..mersi si eu pentru ca esti asa draguta cu mine..:* pup iu..

  1. Vai ce mi-a placuuuut =)) Ai scris perfect pentru tolomace ca mine :)) Bine, am avansat putin, am depasit nivelul de ceai. Noroc ca avem aragaz din ala cu buton ca altfel imi parleam degetele (urasc urasc urasc chibritele si focul aproape de parti vii).
    Cu fiertul am invatat acum ceva timp, pana si eu pot :)) Dar de alte lucruri mai complicate ma apropii rar.
    Acum o saptamana m-am intrecut, mi-am facut singura gratar si n-am murit (dupa parerea mea a fost chiar iami) 😀
    Cand fac o tocana te anunt sa imi dai o medalie sau sa faci un clasament ceva in care sa pot sa urc 😛

    1. oky doki..s-a facut..ai crescut deja in ochii mei..esti la fel ca si cristina medium beginner in ale bucatariei :)) ma bucur ca ti-a placut psotarea..eu am aragz din ala vechi aici :)) nu vrei sa stii cum e sa aprind cuptorul :)) pupici

Leave a reply to Chocolate Cancel reply